На летище София пристигна втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за

...
На летище София пристигна втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за
Коментари Харесай

Пристигна втората доставка от 25 хил. ваксини

На летище София дойде втората доставка от ваксини на Pfizer/BioNTech за България, съобщи БГНЕС. Втората партида съдържа 25 хиляди ваксини, които ще бъдат разпределени до петте районни здравни инспекции - в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна.

Първата пратка от 9750 дози, които бяха задоволителни за имунизирането на към 5000 души, беше доставена на 26 декември. 

Очаква се след приемането на имунизациите, сред 8:30 ч. и 9:00 ч. министърът на опазването на здравето проф. доктор Костадин Ангелов и изпълнителният шеф на Изпълнителна организация по медикаментите маг. фарм. Богдан Кирилов ще дадат брифинг за медиите.

" Самолетът с 25 хиляди ваксини каца към 7 часа в София. След това медикаментите потеглят по два лъча София-Пловдив-Бургас и северния - Варна и Велико Търново. Учителите попадат във втора фаза, която стартира до седмица. В нея попадат и домовете за възрастни хора. Там имаме към 26 хиляди души домуващи и личен състав. Има и лист с учители, които желаят да се имунизират ", разяснява здравният министър проф. Костадин Ангелов пред  в неделя. По думите му всеобщата имунизация ще стартира, когато имаме задоволително огромен боеприпас от ваксини. " Очаквам до края на януари да имаме съответно написан проект и да сме минали по основните браншове, които сме написани във етапите на имунизация до момента. Категорично преди месец май ще можем да стартираме. До края на месец януари чакаме да пристигна втора ваксина – към 6-8 януари ще имаме позволение ", уточни още той.

" Броят на искащите да се имунизират се усилва с всеки минал ден. Това е по този начин поради информацията, която българите получават ", разяснява пред Ангелов. Той уточни, че се усеща добре след имунизацията. " Имах единствено лека сензитивност на мястото, където беше сложена инжекцията ", разказа той.

" Страхът у хората, който се дължи на неналичието на информация, понижава. Това е поради множеството информация, която получават ", безапелационен е министърът. От компаниите производители на имунизациите ще се изискват оптималните данни за тях, с цел да може българските жители да създадат осведомен избор. Министърът съибщи и, че в момента се създава приложение, което ще бъде пуснато до дни, и е ориентирано към общопрактикуващите лекари и всички жители. Tо ще бъде WEB основано и на него ще може да бъде открита най-новата информация за имунизациите.

Преди дни на постоянния брифинг основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев съобщи, че имаме потвърждение, че на 4-5 януари ще получим 25 000 дози от " Пфайзер ". По думите му пратката ще пристигна със аероплан и ще бъде дистрибутирана с коли в страната. Кунчев изрази очакване, че с този ритъм през януари ще бъде обзет целият контингент в здравната система. " Ако дойдат спомагателни дози и има задоволително доставки, можем да стартираме редом да имунизираме и старческите домове и другите институции от резидентен вид, където обитават повече хора ", посочи миналият четвъртък главният здравен контрольор. Според него сред второ и трето тримесечие ще имаме надалеч по-голямо количество ваксини и избор.

Вчера, след работно заседание при премиера Борисов, стана ясно, че здравното министерство фактически има намерение да изтегли по-рано имунизациите против ковид на възрастните хора в домовете и работещия там песонал, за което даже към този момент тече подготовка. Тези групи по принцип бяха включени съгласно националния имунизационен проект във втората фаза на имунизациите дружно с учителите, като към тях се очакваше да се пристъпи след имунизирането на медицинския и спомагателен личен състав в лечебните заведения.

По думите на Борисов се приготвя ваксинацията на 15 000 души в домовете за остарели хора и към 11 000 души личен състав, като общините към този момент събират описите със единодушие.

Ваксинациите на първата група у нас към този момент започнаха, само че първата пратка ваксини, пристигнала у нас малко след Коледа, се оказа много алегорична - 9750 броя. Количеството е задоволително за имунизирането на 4 875 души с две дози ваксини, а съгласно единния информативен портал имунизираните дотук са 4 739. Общият брой подлежащи на ваксини в първата фаза медицински лица е огромен - 243 600 души, като досега е декларирано предпочитание от 33% от здравния личен състав. Приоритетните групи са ориентировъчни и при идването на задоволително ваксини ще може да се работи редом с другите групи, показаха преди време от Министерство на здравеопазването.

 

8 дни за ваксина

" Една не дребна част от хората са подозрителни към най-новото оръжие против ковид, защото имунизацията се появява относително бързо. Този развой обаче има научно пояснение. Необходими осем дни за основаването на ваксина. Останалото е въпрос на произвеждане ". Това разяснява пред Нова телевизия вирусологът професор Радка Аргирова.

По думите й от началото на пандемията доста неща са се трансформирали, но най-напред се е трансформирал самият вирус. " Самият вирус не е този, който беше първоначално - т.е аз неведнъж съм казвала, че Уханският вид - ще го нарека по този начин, тъй като той се оказа в действителност един вид от многото - към този момент на процедура не циркулира. Два други разновидността към този момент не циркулират, по тази причина пък се появиха мутанти ”, съобщи ръководителят на Българското сдружение по здравна вирусология. По думите й, учените са знаели, че ще се появят разновидности, тъй като това е в природата на РНК - съдържащите вируси. Не за всички обаче се знае тъкмо и задоволително по отношение на тяхната вирулентност, патогенност и другите им качества. " Сега, несъмнено, знаем за единия, който е необятно и по този начин застъпен в целия свят и който пристигна от началото на март. Навсякъде го има. Сега този, за който се приказва, че е нов - на процедура не е нов, известно е, че го има в Европа. Разбира се може би е бил нов за Англия - факт е, че те го рапортуват, значи е нов за тях. Но в Бразилия също през март рапортуваха за него и това го знаем ", безапелационен е вирусологът.

По думите й новите вируси като цяло имат една обща линия - по-лесно се придвижват, по-лесно заразяват клетките. Именно това е повода съгласно професор Аргирова, поради която през есента стартира доста съществено повишаване броя на новооткритите инфектирани лица.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР